Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]

-

Wybierając się na pierwsze torowanie w tym sezonie organizowane przez Tanie Torowanie & Track Academy miałem ogromne wymagania, gdyż doskonale wiedziałem, jak podobne imprezy wyglądają u bezpośredniej konkurencji. W kuluarach jednak od dawna mówiło się, że Bartek ze swoją ekipą robią fantastyczną robotę, a ich wyjazdy na tor absolutnie znajdują się na pierwszym miejscu w Polsce.

Już podczas wstępnych rozmów oraz dogadywania terminów byłem bardzo miło zaskoczony bardzo przyjazną, ale przede wszystkim cierpliwą i pomocną ekipą Taniego Torowania i Track Academy. Z ogromną przyjemnością odpowiadali na wszystkie moje pytania, ale także ochoczo rozmawiali ze mną i informowali mnie o wszystkich dobrodziejstwach, które zostały przygotowane i czekać będą na uczestników eventu. Na tydzień przed finalnym wyjazdem okazało się jednak, że jestem w gorącej wodzie kąpany, gdyż organizatorzy na skrzynkę mailową każdego z motocyklistów wysłali bardzo obszernego maila, który rozwiewał wszystkie, ale to naprawdę wszystkie możliwości. Standardowo już dla takich wyjazdów wybraliśmy się już dzień wcześniej, a dzięki pomocnej wiadomości doskonale wiedziałem jak przebiegać będzie jutrzejszy dzień i które miejsce na nocleg będzie najkorzystniejsze.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Na torze w Starym Kisielinie istnieje możliwość wynajmu przyczepy kampingowej. Tę, ale także wiele innych informacji otrzymacie w mailu na nieco ponad tydzień przed torowaniem.

Rodzinna atmosfera

Pierwszy raz na torze spotkałem się z tak przyjacielską atmosferą. Przy 3 motocyklach mieliśmy wieczorem sporo pracy, aby rozłożyć pawilon i przygotować maszyny do jazdy. Razem z nami przyjechało już kilka osób, które oczywiście witały się z pozostałymi, a następnie prosiły o pomoc przy rozłożeniu swojego stanowiska. Dokładnie w takim sam sposób poznaliśmy Łukasza i Pawła, z którymi de facto spędziliśmy dwa dni na torze w Starym Kisielinie, wymieniając się przy wieczornym piwie swoimi historiami i doświadczeniami, ale także paliwem… Poranek przywitał nas pięknymi promieniami słońca, które przyćmił jednak donośny głos Bartka – POBUDKA!

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Pierwsza grupa szkoleniowa gotowa do wjazdu na nitkę toru za instruktorem.

Po porannej toalecie zbijamy piątki, przyglądamy się pokaźnemu stanowisku, które zostało stworzone przez TT&TA. Odprawa, wykupujemy bezpośrednio na torze dodatkowe ubezpieczenie (możecie je dokupić bezpośrednio w dniu torowania u organizatorów, mega plus!), odbieramy naklejki na motocykl i z kawą w ręku wybieramy się na spacer po nitce toru, poznając tym samym dwóch instruktorów – Oscara z OK2Race oraz Tomka “Głodnego” Jagielskiego. Tych dwóch niepozornych urwisów potrafi nie tylko przeszybko z4pi3rd4lać, ale także przekazać wiedzę w sposób prosty, lekki i z dużą dawką humoru. Obejście kilometrowego toru odbyło się z zaznaczaniem miejsc hamowania, pokazaniem prawidłowych apeksów oraz optymalnej linii przejazdu. Dłuższą chwilę spędziliśmy także w miejscach niebezpiecznych, których mieliśmy wystrzegać się jak ognia.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Oscar z Tomkiem objaśniają prawidłową linię przejazdu. Poranny spacer z kawą na torze, czy może być coś lepszego?

Czas na trening

No i właśnie tutaj czekało mnie bardzo miłe zaskoczenie. Wielu z nas po zimowej przerwie niechętnie wykonuje chociażby najprostszą rozgrzewkę, a kombinezony wydają się być jakby mniejsze. Chłopaki z Track Academy mają jednak w swojej ekipie sportowego świra, czyli Krzyśka Markuszewskiego, który przed pierwszym wyjazdem na tor przeprowadził rozgrzewkę w pełnym stroju. Nie tylko pozwala to na rozruszanie się, ale także zmniejsza ryzyko kontuzji. Ćwiczenia są obowiązkowe, ale przyglądając się innej grupie z boku zauważyłem, że wszyscy uczestnicy chętnie z niej skorzystali. Nie był to jednak koniec przygody z trenerem personalnym, gdyż mogliśmy go jeszcze oglądać latającego na torze, a po zakończeniu eventu przeprowadził wykład ze sporą dawką wiedzy o ćwiczeniach, które przydadzą się każdemu motocykliście. Brawo!

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Poranna rozgrzewka pod okiem trenera personalnego.

Podział na grupy

Na torze odbywa się podział na grupy szkoleniowe według umiejętności, dlatego kompletnie nie musicie się martwić o wasze doświadczenie czy motocykl jakim przyjechaliście, gdyż zostaniecie dobrani tak, abyście mogli spokojnie szlifować wasze umiejętności w bezpiecznych warunkach. Podczas wjazdów na tor towarzyszą nam oczywiście instruktorzy, którzy nie tylko zaskakują nas ćwiczeniami, ale także bardzo chętnie i wyrywkowo wybierają osoby, którym jeszcze dodatkowo pokazują nitkę toru lub zapraszają do zjazdu, aby porozmawiać o popełnionych błędach. Rozmowa i ich cierpliwość była nieoceniona, a najbardziej cieszył fakt, że tak chętnie jeździli między kursantami, pokazując im prawidłowe zachowania oraz pozycję podczas jazdy.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]

Tanie Torowanie i Track Academy – zapraszamy na najtańsze wyjazdy na tor w Polsce

A pomiędzy jazdą nie ma nudy

Zjeżdżam ze swojej sesji i mam nadzieję, że chłopaki pozwolą mi chwilę odpocząć. Chwila ta nietrwała jednak długo, gdyż ponownie po obozowisku rozległ się głos Bartka, informując tym samym o kolejnym szkoleniu teoretycznym. Udałem się więc do wyznaczonego namiotu, a tam przywitała mnie pełna sala żądnych wiedzy motocyklistów i uśmiechnięty Oscar, który karmił ich ogromną dawką informacji na temat różnych zachowań na drodze, awaryjnego hamowania czy tłumaczył zasadę działania przeciwskrętu. Cieszył mnie bardzo jeden fakt, że nie prowadził on monologu, a z tłumu co rusz padały kolejne pytania i niejasności, które na bieżąco były wyjaśniane. I tak było w w kółko – jeździsz, odpoczywasz, uczysz się, jesz i dalej jeździsz.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Teoria, praktyka, teoria, praktyka… I tak cały dzień.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Podczas sobotnich jazd niestety delikatnie popadał deszcz, chociaż ja wmawiałem sobie, że to chłopaki gwarantują mycie nawierzchni toru w cenie. Wówczas instruktorzy wyjaśnili zasady jazdy w deszczu i jasno określili, jakie motocykle i na jakich oponach mogą wyjechać. Zadbali o bezpieczeństwo wszystkich uczestników, ale także byli sporym hamulcem bezpieczeństwa. Tor, adrenalina i chęć jazdy mogłaby być zapalnikiem do kompletnie niepotrzebnej gleby, a w Akademii Sportowej Jazdy była naprawdę pokaźna grupa motocykli drogowych w pełnym przekroju – od miejskich stodwudziestekpiątek, aż po pełnowymiarowe nakedy i turystyki.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Koledze z numerem 11 nie udało się ustrzec błędów, dlatego musiał zjechać i posłuchać porad “Głodnego”.

Czy Akademia Sportowej jazdy przynosi oczekiwane efekty?

W tym przypadku posłużę się przykładem mojego kumpla Kamila, który jest niesamowicie ciężkim przypadkiem. Chłop jeździ ze mną całe życie, a po 3 dniach zapomina jak wygląda jazda na motocyklu. W tym sezonie postawiliśmy na zakup dwóch torówek, czyli Kawasaki ZXR 400 i zwiększenie częstotliwości jazdy po torze, nie rezygnując przy tym z wakacyjnych wojaży. Pierwsza sesja to szukanie odpowiednich ustawień, walka z ciśnieniem opon, ale przede wszystkim przypomnienie nitki toru i nauka nowego motocykla. Widziałem spory strach w oczach Kamila, który z ogromną niechęcia reaguje na wszelkiego rodzaju niepowodzenia. U mnie było zresztą podobnie.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Kamil na pierwszej sesji.

Poszedł więc chłop na wykład, nasłuchał się prawidłowych zachowań, a podczas 2 i 3 sesji zakolegował się na torze z instruktorem Oscarem, który prowadził go przez nitkę, a następnie po zakończonych jazdach tłumaczył błędy. Kamil zrozumiał, gdzie je popełnia, a dodatkowa dawka wiedzy ze spotkań teoretycznych sprawiła, że w połowie dnia z uśmiechem na twarzy przemierzał tor w Starym Kisielinie szorując przy tym zarówno prawym, jak i lewym sliderem. Gdy tylko miałem chwilę z ogromną dociekliwością przyglądałem się kilku uczestnikom, których zapamiętałem z pierwszych jazd. Ich tempo znacznie wzrosło, a oni sami zaczęli dogadywać się z motocyklem, jeżdżąc i szybciej, i bezpieczniej.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Pełny fokus i ostatnie zerknięcie na tor przed wyjazdem.

– Szkolenie Track Academy to super sprawa. Przede wszystkim było dobrze i profesjonalnie zorganizowane. Myślę, że każdy uczestnik otrzyma choć jedną lub dwie indywidualne uwagi na temat tego, co powinien poprawić. Wykłady prowadzone po każdej sesji dawały wiele do myślenia, a na koniec dnia miałem już pełną głowę, jak je wszystkie wcielić w życie. Nie spędziłem jeszcze dużo czasu na torach, ale jeden dzień z Track Academy i kolano wchodziło na prawie każdym zakręcie. Dodatkowo poprawiłem linię przejazdu, trafianie w apeksy i swoje tempo, dlatego teraz kolano to już tylko smaczek w tej całej zabawie. Polecam każdemu kto się zastanawia nad takim szkoleniem i nie ważne czy jeździsz 125 czy 1000 ccm, bo taki trening na pewno przełoży się na bezpieczniejszą jazdę po drogach. – skomentował Kamil Urbanek, uczestnik szkolenia.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Kamil po ogromnej dawce wiedzy i uwagach od instruktorów.

Co mamy w cenie Akademii Sportowej Jazdy?

W cenie mamy kilka składowych, jednakże zaliczają się także do nich takie, które są kompletnie nieprzeliczalne na złotówki, czyli absolutnie genialny i rodzinny klimat, ale także nieoceniona szczerość i pomoc. Na tor wyjeżdżamy według harmonogramu aż 8 razy, a każda sesja trwa 15 minut.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Patelnia – taką nazwę nosi zakręt zaraz po prostej startowej. A na niej ja, nowy komplet Seca i ZXR 400.

Oczywiście na obiekcie znajduje się zabezpieczenie medyczne, czyli karetka i ratownicy, dlatego śmiało możecie próbować bić własne rekordy. O wasze brzuchy zadba sympatyczna Pani Marzenka, która w godzinach południowych serwować będzie przepyszne dania z grilla. Przez cały dzień możecie także do woli korzystać z kawy, herbaty oraz wody, a także częstować się ciasteczkami i innymi smakołykami. Wasz progres oraz zmagania na torze uwieczni dwóch fotografów – Krzycha Fotki oraz W3KFoto. Razem z całego dnia do waszej dyspozycji zostanie oddane ponad 300 zdjęć w wysokiej rozdzielczości, a jeżeli nadal wam mało, to możecie sobie dokupić indywidualną sesję. Na paddocku nie brakuje także rozstawionych stoisk z akcesoriami i częściami do motocykli.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Stoisko należące do Husator Team.

Czy może być tanio i dobrze?

Założenie samego projektu z pewnością początkowo było zupełnie inne, ale rozrastająca się rzesza osób, które lubują się w jeździe na torze, ale także chęć przy okazji uczenia poprawnej jazdy zwyciężyło, dlatego powstał odłam o nazwie Track Academy, który zajmuje się Akademią Sportowej Jazdy dla każdego, bez względu na typ i pojemność motocykla. Uczyć będziecie się pod okiem pięciokrotnego medalisty Mistrzostw Polski – Tomasza “Głodny” Jagielskiego, Mistrza Polski Pit Bike – Oscara Kubickiego oraz Mistrza Polski i Europy – Daniela Blina. Cenną radą wspomoże także bardzo doświadczony organizator i szef całego wydarzenia, czyli Bartosz Bogielczyk, który z kosmiczną prędkością obleci was na łokciu po wewnętrznej. Jeżeli za nim zobaczycie kolejny pędzący motocykl i wystające blond włosy spod kasku, to jest to chodzący uśmiech i dobra energia, czyli Asia Cymbor, znana również jako Halinka.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
A to ja na mojej nowej ZXR 400.

Warto?

Od dłuższego czasu planowałem już powrót do torowania, jednakże poprzednie imprezy, w których miałem przyjemność brać udział zawsze były dosyć specyficzne i hermetyczne. Brak torówki, kolorowej skóry i opisanego kampera lub przyczepy było równoznaczne z tym, że trafiłeś w złe miejsce, które pomimo nazwy nie do końca skierowane jest w stronę początkujących. W przypadku Taniego Torowania i Track Academy było zupełnie inaczej. Organizatorzy dbają o dobre samopoczucie i o nieschodzący uśmiech z twarzy, a do tego atakują nas z każdej strony potężną dawką wiedzy. Starają się nas kontrolować, bo tylko i wyłącznie w ten sposób mogą wpłynąć na naszą jazdę na motocyklu, sprawiając, że będziemy znacznie bardziej świadomymi i bezpieczniejszymi motocyklistami. Wpadłem w sidła rodziny torowej, która została stworzona przez Asię i Bartka, dlatego zostaję z nimi i szczerze rekomenduję oraz polecam wam wszystkim szkolenia motocyklowe, które organizowane są przez Tanie Torowanie i Track Academy. Polecam wam ja, czyli Wiktor Seredyński, a nie redaktor portalu Motovoyager. Jestem przekonany, że pod tymi słowami podpisze się także obecny na torowaniu fotograf Łukasz oraz mój kumpel Kamil, który słuchając rad i holując się za Oscarem zrobił niesamowity progres.

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Ja na ZXR 400, po zewnętrznej jedzie instruktor Oscar, a goni nas szef Bartek.

Nie zwlekajcie więc dłużej i wpadajcie na stronę TANIE TOROWANIE I TRACK ACADEMY – znajdziecie tam wszystkie szczegóły dotyczące torowania, a także kalendarz na 2022 rok. Z pewnością nie pożałujecie żadnego z wyjazdów, a rosnący w oczach progres będzie dla was motywatorem do zostania najszybszą wersją siebie. My na kolejnych eventach również będziemy, dlatego zapraszamy was do wieczornych pogaduch i wymiany doświadczeniami oraz spostrzeżeniami. Do zobaczenia!

Tanie Torowanie & Track Academy – tak wyglądają najlepsze szkolenia motocyklowe w Polsce! [Recenzja i relacja z torowania w Starym Kisielinie 28.05.22]
Ale że jak to już koniec?

Jeździłem w:

Kask: Schuberth SR2

Kombinezon: Seca SRS II Fluo Red/Camo

Rękawice: Seca UKEMI PRO FLUO RED

Buty: Seca Hyper Black

Fotki autorstwa:

Łukasz Piotrów Fotografia

Krzycha Fotki

W3KFoto

Wiktor Seredyński
Wiktor Seredyński
Od najmłodszych lat jest miłośnikiem dwóch kółek, a co lepsze, początkowo zamiast za dziewczynami, oglądał się za przejeżdżającymi motocyklami. Ta choroba została mu po dziś dzień i nie ma ochoty się z niej leczyć. Fan garażowych posiedzeń i dłubania przy motocyklach przy akompaniamencie Dire Straits. Po godzinach amatorsko toruje i często podróżuje motocyklem, szczególnie upodobał sobie wyjazdy pod namiot. Zapalony fan MotoGP i Marqueza. Plany na przyszłość wiąże z motocyklami – i prywatnie, i w pracy.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

POLECAMY